De Libanese keuken

De Libanese keuken wordt algemeen beschouwd als de meest verfijnde keuken in de Arabische wereld. Het is maar een klein land, maar kent heel veel invloeden van andere culturen. Jaren geleden kwam ik ermee in aanraking door een Libanees. In mijn tijd bij de sterke arm van der wet raakte ik verzeild in de Libanese gemeenschap in Amsterdam. Een bijzondere en hechte gemeenschap. Ze hebben me veel verteld over Libanon. Een land wat ervoor had gezorgd dat ik vervroegd de militaire dienst had aangevraagd. Er gebeurde toen van alles in mijn adolescentie. Ik wilde het het huis uit en dienstdoen in Libanon leek mij toen de ticket naar vrijheid. De hunkering naar zelfstandigheid werd snel in de kiem gesmoord. Ik zag op het journaal dat er echt werd geschoten en dat ook soldaten daar het slachtoffer van werden. Ik ben nooit in dienst gegaan. Mijn mening over Libanon heb ik wel bijgesteld. Dankzij de prachtige overlevering van de bewoners van het land zelf. Verhalen die werden verteld tijdens uitgebreide maaltijden. Waar anders dan aan de dis worden de mooiste verhalen verteld. Het gesproken woord ondersteunt door de meest heerlijke gerechten. Ik heb er een paar voor jullie uitgekozen waarmee je een compleet diner op tafel zet. Geniet!

Bazinjah Rahib

Zoetzure aubergine( 2 personen)001

  • 1 aubergine in blokjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui gesnipperd
  • 125 ml olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el lichtbruine suiker
  • 2 tomaten ontdaan van zaad en in blokjes
  • sap van 1 citroen
  • 3 el fijngehakte koriander

Bestrooi in een vergiet de aubergine blokjes rijkelijk met zout en laat ze 30 minuten staan. Dep ze droog. Bekleed een grote bakplaat met aluminiumfolie. Meng in een kom aubergine, knoflook, ui, olijfolie, komijn, paprikapoeder en suiker. Schep voorzichtig om tot de aubergine helemaal met olie en specerijen is bedekt. Verdeel de aubergineblokjes over de bakplaat en bak ze circa 40 minuten in een voorverwarmde oven (200 C). Roer alles tijdens het bakken twee keer door. Doe de tomaten erbij, vermeng alles goed en doe zo nodig een beetje olie erbij. Bak het geheel nog 15-20 minuten in de oven tot de aubergine en de tomaten erg zacht zijn. Doe de gebakken groenten in een grote kom. Voeg citroensap en gehakte koriander toe en roer de salade goed door. Serveer hem op kamertemperatuur of koud.

Batata Bil-Koezbara

Gebakken aardappel met koriander (2 personen)028

  • 300 gram vastkokende aardappels
  • scheut olijfolie
  • half bosje koriander
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • wat cayenne of chilipeper

Aardappelen met schil in blokjes snijden en in ongeveer 20 minuten gaar laten worden in een koekenpan met een scheut olijfolie. Daarna uit laten lekken op keukenpapier. In dezelfde pan ui, knoflook, peper en koriander aanfruiten. Aardappelen er doorheen scheppen. Dit gerecht smaakt lauw erg lekker.

Shish Taouk

Gemarineerde kip (2 personen)013

  • 2 eetlepel plantaardige olie
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels mosterd
  • 4 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel pimentpoeder
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 kipfilets

Kip in bokjes snijden. Marinade maken van de ingrediënten. Kip er doorheen doen en het liefst een nacht laten marineren. Oven voorverwarmen op 200 graden. De kip op een bakplaat of in een ondiepe ovenschaal leggen en ongeveer 20 minuten laten garen. Meteen opdienen. Serveer hierbij een zelfgemaakte knoflooksaus.

Libanese meloen

Halveer de meloen, schep met een lepel de zaadjes eruit en snijd hem in halve maantjes, verwijder daarna de schil. Klop van de kardemom, honing, peper en het limoensap een dressing. Schep de meloen om met de dressing en schik de partjes meloen op een bord. Bestrooi met de munt.

Sahtayn 

Advertenties

22 thoughts on “De Libanese keuken

  1. Eenvoudig om te maken, gemakkelijk te verkrijgen ingrediënten en het ziet er ook nog eens heerlijk uit. Dan zal het ook wel lekker smaken. Het proberen waard! Dank je wel Jaap! 🙂

  2. I really love lebanese food, and other food from the middle east. I hope there will be peace in this region (but it looks bad), then I would LOVE to go to Lebanon and other countries.

  3. Pingback: Libanese kip shish taouk – wanderwinks.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s