Een zigeuner op het strand

Kushti Grai

(goed paard)

Toen Columbus in 1492 Amerika ontdekte, werden de eerste zigeuners gezien in het Verenigd Koninkrijk. Hoe ze zijn overgestoken, dat vertelt de geschiedenis niet. Vandaag zag ik er een op het strand van Wijk aan Zee. Teruggekeerd op het vaste land van Nederland. Max heet hij. Max is een Tinker, een Iers paardenras. De naam komt van het Ierse woord tinceard oftewel tinsmid, de scheldnaam voor zigeuners. Zo’n 17 jaar geleden werd Max geboren in Schotland. Voorbestemd om als betrouwbare kracht de woonwagens van de rondreizende zigeuners voort te gaan trekken. Het lot besliste anders. Zijn bonte uiterlijk en hondstrouwe ogen vielen in de smaak bij zijn huidige eigenaars. De hele familie was meteen verkocht. Max verhuisde naar Nederland. Hij leidt daar een pracht leven. De familie is dol op hem en Max dol op hen. Maar dan slaat het noodlot toe. Hij breekt zijn linker achterbeen bij een buitenrit. In een weiland vol met kuilen struikelt hij over een dikke tak. Na een moeizame en pijnvolle terugtocht door de duinen keert hij terug op stal. De dierenarts wordt erbij gehaald en vreest het ergste. De familie ook. Er zijn maar weinig paarden die dit uiteindelijk overleven. Een rit naar de paardenslager is dan ook vaak zijn laatste reis. Met de moed der wanhoop grijpt de familie met beide handen de laatste strohalm vast. Een bezoek aan de beste paardenkliniek van Nederland in Emmeloord. Het is nu 4 maanden geleden dat Max werd geopereerd. Met succes. Drie dagen per week revalideert hij op het strand van Wijk aan Zee. De zigeuner is terug!

“Waar zigeuners zijn is vrijheid, waar ze weg zijn is geen vrijheid meer.”

Advertenties

37 thoughts on “Een zigeuner op het strand

  1. A feel good story! Met die quote over zigeuners en vrijheid ben ik het niet eens, een zigeuner kent geen vrijheid, veelal vastgeklonken in armoede, in het verschoppeling zijn. Opgejaagd en uitgekotst. Niet dat het van die lieverdjes zijn, hoor, maar een vrijheidssymbool zijn ze nou ook niet bepaald. De Roma in Roemenië en ook hier in Frankrijk zijn de verschoppelingen van de maatschappij. Maar dat heeft niets met Max te maken natuurlijk. Die is de dans ontsprongen. 😉

  2. Ik herken het gevoel dat achter de uitspraak steekt, dat heb je goed beschreven. Prachtig, hoopgevend verhaal. Schitterende foto’s. En die drie tot een fraaie eenheid geweven. Echt mooi Jaap!

  3. Er zijn erg veel Gitanes die een kleurrijk leven hebben in Frankrijk. Vooral aan de grens met Spanje, waar ik ben opgegroeid. Daar heerst een echte cultuur. Wat wij soms vergeten is dat de Gypsy Kings Fransen zijn en geen enkele last hebben van Roma’s. Ze zijn geen Roma’s ze zijn zigeuners die hun eigen leven leiden, anders dan de Roma’s in Parijs

  4. Mooi Bro…ik ken de vrijheid op de rug van een paard en ook het gevoel mijn paard bijna te verliezen.Ook mijn paard werd in Emmeloord geopereerd en gelukkig genieten wij weer van mooie ritten (goede dokter daar hoor). Prachtige foto’s die baasjes zullen er wel heel blij mee zijn!

  5. Pingback: Op het strand | Jaap Kroon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s